Menu

Dokumenttielokuvat purjehduksesta

Maidentrip – neitsytmatka

Maidentrip on dokumenttielokuva, joka kertoo hollantilaisen koulutytön, Laura Dekkerin, rohkeasta soolopurjehduksesta maailman ympäri. Hän oli vuonna 2012, matkaa tehdessään vasta 16-vuotias, ollen näin nuorin maailmanympäripurjehtija koskaan.

Vaikka merimatka onkin pääosassa, pintaa syvemmällä kyseessä on kasvutarina nuoresta tytöstä nuoreksi aikuiseksi. Elokuva on yhtälailla matka vasten kuohuvia aaltoja, kuin pään sisäisiä haasteita kasvun tiellä.

Elokuva koostuu itse Dekkerin matkallaan kuvaamista video-logeista, 12-metrisessä Guppy-veneessään, sekä maalla kuvatuista otoksista. Elokuvan on ohjannut Jillian Schlesinger. Nähdyt maisemat ovat upeita – kuvattuja paikkoja ovat muun muassa Kanarian saaret, Ranskan Polynesia ja Panaman kanava.

Dekkerin purjehdus on mielenkiintoinen monella tapaa. Matkanteko oli vähällä tyssätä ennen aikojaan, sillä Hollannin valtio oli estää teinitytön purjehtimisen, pitäen sitä liian vaarallisena. Mediakirjoittelu oli myös sangen negatiivista. Dekker osoitti kaikki epäilyt lopulta vääriksi, voitti 10 kuukautta kestäneen oikeustaiston ja lopulta kaikkien sydämet, toteuttaessaan unelmansa purjehtien.

Syvillä Vesillä – Deep Water

Deep water kertoo yksinpurjehduskilpailusta maailman ympäri vuonna 1968. Tätä dokumenttielokuvaa purjehtimisesta pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaimmista. Tarinan keskiössä on amatööripurjehtija Donald Crowhurst, joka lähti kilpailuun itsevarmana voitosta. Markkinoiden tuolloin uusin ja näennäisesti nopein ja paras vene pönkitti itsetuntoa entuudestaan.

Crowhurst sai neuvoteltua paikallisen liikemiehen lahjoittamaan veneen kilpailua varten. Lahjoitukseen liittyi tosin yksi ehto: jos hän häviäisi kilpailun, veneen hinta tulisi maksaa kokonaisuudessaan takaisin.

Voitonvarmat unelmat kariutuivat kuitenkin pian vesillelähdön jälkeen. Kalliista veneestä löytyi jo kilpailun alussa useita vikoja ja ongelmat vain kasautuivat sen edetessä. Lopputuloksena Crowhurst oli lähes mahdottoman päätöksen edessä – palatako suoraan takaisin pennittömänä vai kohdatako meren vaarat vuotavalla paatilla.

Racing Around the World Alone

Tämä elokuva kertoo tapahtumista Vendée Globe -kilpailussa, vuosilta 2008 ja 2009. Maailmanympäripurjehdukseen soolona lähti tuolloin kaikkiaan 30 rohkeaa ja kokenutta purjehtijaa.

Kyseessä on yksi haastavimmista urakoista, joihin yksittäinen ihminen kykenee. Fyysisten haasteiden lisäksi henkinen kapasiteetti joutuu pitkien yksin vietettyjen kuukausien aikana kovalle koetukselle.

Vaaroja on monia. Meri ja sää voivat yllättää tyveven jälkeen. Hait, valaat ja muut meren elävät ovat aina riskitekijä, jota ei voi aliarvioida. Yksinpurjehtija on luonnonvoimien armoilla tavalla, johon tavallinen veneilijä ei voi täysin samaistua koskaan.