Menu

Espanjan entinen kuningas rakastaa Suomen purjehdusvesiä

Kunnioitettavaan ikään yltänyt 80-vuotias Juan Carlos I, purjehtii edelleen maailman huipulla. Hän on Espanjan entinen kuningas, joka on käynyt myös usein Suomessa purjehdusreissuillaan ja onpa ostanut täältä myös klassisen tyylisen puupurjeveneen muutama vuosi sitten.

Purjehdusgeenit kulkevat tässä kuninkaallisten suvussa. Carlos kävi nuorena Espanjan merisotakoulun, josta opit veneilyyn iskostuivat selkärankaan. Myös hänen poikansa ja vuodesta 2014 Espanjaa hallinnut Felipe IV, on purjehtinut olympiatasolla pienestä pitäen. Samoin vaimo Sofia on kisannut nuorempana olympialaisissa purjehduksessa edustaessaan Kreikkaa.

Carlos on ikäisekseen edelleen hurjassa kunnossa urheilijana. Hän voitti johtamansa miehistön kanssa hiljattain purjehduksen EM-kultaa Ranskassa, keskikokoisten purjeveneiden luokassa. Viime vuonna tilille tuli MM-kulta Vancouverissa, Kanadassa.

Juan Carlos on tullut tunnetuksi leppoisana aatelisena, joka on statuksestaan ja omaisuudestaan huolimatta sangen vaatimaton henkilö. Hän ei turhaan pröystäile ja tulee kaikenlaisten ihmisten kanssa juttuun – erityisesti jos kyse on veneilystä tai purjehtimisesta – silloin meritaidot menevät aatelisarvojen edelle.

Juan Carlos I – merkittävimmät urheilumeriitit:

  • Ainoa olympiaurheilija historiassa, joka on myös avannut olympiakisat (Barcelona, 1992)
  • Purjehduksen MM-kulta 2017
  • Purjehduksen EM-kulta 2018

Rakkaus Suomeen

Entinen Espanjan kuningas Carlos on käynyt Suomessa useaan otteeseen, usein omalla veneellä purjehtien – tosin yleensä salaa yksityishenkilönä. Visiitit ovat paljastuneet vasta paljon myöhemmin. Hän on tuoreimpien tietojen mukaan osallistumassa Hangon MM-regattaan ensi vuonna.

Rakkaus Suomeen ei rajoitu pelkästään vesistöihin, sillä Juan Carlos kävi salaa Loviisassa muutama vuosi sitten, ostamassa klassisen mallisen puusta työstetyn purjeveneen eläkepäiviensä ratoksi. Kyseessä ei ole mikä tahansa purjealus, vaan vuonna 1929 valmistettu 6mR-luokan kilpapurjevene, jolla on seilattu useissa kilpailuissa ja johon liittyy paljon muistoja. Veneen omistaja oli Michael Cedercreutz, joka toimii muuttofirma Victor Ekin toimitusjohtajana. Veneen myyntihintaa hän ei paljastanut.

Cedercreutzin mukaan kaupat Espanjan entisen kuninkaan kanssa tehtiin paikan päällä ja sopuun päästiin sujuvasti parissa tunnissa, minkä jälkeen Carlos palasi suoraan Espanjaan. Kuningas oli kuuleman mukaan persoonallinen, helposti lähestyttävä, hauska keskustelukumppani ja erittäin asiantunteva purjehduksen ja veneilyn suhteen. Carlos kutsui Michaelin myös purjehtimaan kanssaan jossain vaiheessa Espanjan rannikolle.