Menu

Hollywood-leffat merimaisemissa

Meren raivo

Meren raivo (Perfect Storm) pohjautuu tositapahtumiin Andrea Gail -kalastusaluksella, joka katoaa merelle vuonna 1991 “täydellisessä myrskyssä”. Termi viittaa voimakkaan matalapaineen aiheuttamaan laajaan myrskyalueeseen, jollaisia esiintyy lähinnä Yhdysvaltojen itärannikolla.

Myös Nor’easter nimellä tunnettu myrskyilmiö on erityisen vaarallinen, koska se voi imaista itseensä hurrikaaneja, kasvaen lähes mahdottomiin mittasuhteisiin. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat keskelle kolmen suuren myrskyn kohtaamista.

Sebastian Jungerin kirjan pohjalta tehty Perfect Storm kuvailee kalastusaluksen miehistön elämää ennen matkaa ja sen aikana. Pääosissa näyttelevät George Clooney ja Mark Wahlberg. Kyseessä on toimintatrilleri ja traaginen jännitysnäytelmä, joka taatusti pitää otteessaan.

Master and Commander: Maailman laidalla

Peter Weirin ohjaama Master and Commander kertoo unohtumattoman meriseikkailun, joka sijoittuu kevääseen 1805, Euroopassa riehuvien Napoleonin sotien aikaan. Pääosassa ovat Russell Crowen lisäksi Brittiläinen laivasto. Yksityiskohtiin ja autenttisuuteen on paneuduttu erityisen huolellisesti, mikä näkyy niin lavastuksessa, puvustuksessa ja itse toiminnassa vetten päällä.

Crowen näyttelemä kapteeni Jack Aubrey laivallaan H.M.S Surprise (“Yllätys”) jahtaa kuuluisaa ranskalaista fregattia “Acheron”. Huolimatta brittien teknisestä ylivoimasta, ranskalaisten laiva ei ole lainkaan suupala, mikä myös siivittää elokuvan tapahtumia jännittävällä tavalla eteenpäin.

Sinbad

Animaatioelokuva Sinbad pohjautuu Lähi-idän muinaisten tarujen samannimiseen myyttiseen hahmoon. Mystinen jumalatar on varastanut voimia sisältävän “Rauhan kirjan” ja hyväsydämisen piraatti Sinbadin tehtäväksi tulee matkustaa taikamaailmaan ja hakea kirja takaisin. Matka tapahtuu pitkälti purjehtien ja sen aikana Sinbad kohtaa paljon vaaroja ja esteitä, joista hän selviää taidoillaan ja nokkeluudellaan.

Disneyn ja DreamWorks Animationsin, vuonna 2003 tuottama animaatioelokuva on näyttävää katsottavaa. Pääosissa tunnetuimpina ääninäyttelijöinä ovat Brad Pitt, Catherine Zeta-Jones ja Michelle Pfeiffer.

Piin elämä

Ang Lee on tunnettu visuaalisesti näyttävistä ja omaperäisistä elokuvista. Hän on ohjannut aikoinaan muun muassa Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme -elokuvan. Piin elämä sijoittuu fantastisiin maisemiin valtamerelle. Tarina pohjautuu Yann Martelin romaaniin ja se kertoo intialaispojan uskomattomasta selviytymistarinasta valtameren syleilyssä, vain nälkäinen bengalintiikeri kumppaninaan.

Elokuva alkaa, kun jo ikääntynyt seikkailija Pi (Suraj Sharma), avaa elämäntarinaansa häntä haastattelemaan tulleelle kirjailijalle. Alussa yksinkertaiselta vaikuttava selviytymistarina, paljastuu elokuvan lopussa paljon moniulotteisemmaksi vertauskuvaksi, jossa moraalikysymykset ja lapsen ihmissuhteet ovat vahvasti taustalla.