Menu

Kalleimmat huvijahdit

Superjahdit kiinnostavat ihmisiä. Niissä yhdistyy ökyrikkaus, tyylikkyys ja näyttämisen halu. Lotto- tai kasinomiljönääri ostaakin usein asunnon ja auton lisäksi omaan rantaan loistojahdin tai pari.

Kalleimmat superluokan risteilijät jättävät kuitenkin megavoittajatkin kylmästi rannalle – satojen miljoonien ostohinnan lisäksi vuosittain voi upota kymmeniä tuhansia euroja pelkästään ylläpitoon, vaikkei paattia laskisi edes vesille.

Listasimme oheen maailman kalleimmat yksityisomistuksessa olevat loistojahdit. Voidaan jo puhua pienoiskylistä tai kaupungeista, sillä näistä risteilyaluksista ei puutu juuri mitään.

Serene

Tämän noin 134 metriä pitkän huvijahdin omistaa venäläinen vodkamiljonääri Juri Scheffler. Jahdissa on tilaa jopa 48 000 neliötä, eli noin seitsemän jalkapallokentän verran. Sisältä löytyy useita uima-altaita ja viiden tähden hotelliin verrattavaa varustelua.

Hinta: 262 miljoonaa euroa

Hankintavuosi: 2011

AZZAM

Tämän huippumodernin risteilyaluksen omistaja oli alussa salamyhkäisyyden peitossa. Myöhemmin Arabiemiirikuntien presidentti Sheikki Khalifa bin Zayed Al-Nahyan paljastui aluksen tilaajaksi.

Valmistajien mukaan, AZZAM oli yksi kaikkien aikojen haasteellisimpia projekteja rakentaa. Kaikki yksityiskohdat on teetetty viimeisen päälle. Sisustuksen on suunnitellut kuuluisa ranskalainen sisustussuunnittelija Christopher Leoni. Ostovuonnaan tämä oli Arabiemiirikuntien kaikkien aikojen kallein yksityisen ostama luksustuote.

Hinta: 600 miljoonaa dollaria

Hankintavuosi: 2013

Eclipse

Suomessakin viihtyneen venäläismiljardöörin Roman Abramovichin Eclipse oli aikoinaan suurin jahti maailmassa. 163 metriä pitkä huviristeilijä pitää sisällään kaiken mitä pienestä kaupungista voi löytää. Viihteestä vastaa oma elokuvateatteri ja klubi. Katolta löytyy kaksi paikkaa helikoptereita varten. Huhujen mukaan jahdissa on myös huippumoderni lasereihin perustuva puolustusjärjestelmä, jolla pyritään estämään luvaton kuvaaminen.

Hinta: 793 miljoonaa euroa

History Supreme

History Supreme jättää jopa Eclipsen varjoonsa hinnallaan. Sen arvioidaan maksaneen jopa 4,8 miljardia dollaria (4,2 miljardia euroa). Vertailun vuoksi Suomen valtion budjetti on nykyisellään reilut 55 miljardia. Huvijahdin omistaa Malesian rikkain mies, Robert Kuok.

Tämän luksusjahdin korkeaa hintaa selittää pitkälti käytetyt materiaalit. Peräti 100 000 kiloa puhdasta kultaa ja platinaa on istutettu sen sisustukseen. Kulta kattaa lähes kaikki pinnat. Henkilökohtaisen sviitin seinä on kaiverrettu maahan pudonneesta meteoriitista ja tunnelmaa luo aidon Tyrannosaurus rexin ikivanhoista luista kasattu patsas. Kaiken kruunaa kullalla koristeltu akvaario, jonka rakentamiseen käytettiin lähes 70 kiloa 24-karaatin kultaa.

Hinta: 4,8 miljardia dollaria

Hankintavuosi: 2011