Menu

Maailmanympäripurjehtija pelastettiin

Viime heinäkuussa alkanut maailmanympäripurjehdus Golden Globe Race, oli vähällä jäädä intialaisen 39-vuotiaan Abhilash Tomyn viimeiseksi matkaksi . Syyskuun lopussa radiosta kiirinyt hätäviesti käynnisti pikaisen etsinnän, jotta Intian valtamerellä ajelehtiva pikku paatti voitiin paikantaa ennen pahinta.

Nopea pelastus olosuhteisiin nähden ja Tomyn tausta Intian merivoimien komentajana edesauttoivat henkiinjäämistä. Oltuaan hoidossa Amsterdamissa seilori on sittemmin palannut Intiaan, jossa hän jatkaa toipumistaan ja kuntoutustaan.

Myrsky ja suuri aalto olivat pyöräyttäneet Thuriya-nimisen veneen kölin ympäri ja samalla katkaisseet sen maston. Abhilash oli myräkässä samalla loukannut selkänsä vakavasti ja menettänyt jalkojensa toimintakyvyn. Viesti kertoi hänen makaavan nyt kabiinissaan liikuntakyvyttömänä.

Vapaasti suomennettu Tomyn hätäviesti: “Masto katkennut, makaan sängyssä huonovointisena, en pysty liikkumaan”

Neljä pitkää päivää

Ennen pelastumistaan Tomy ajelehti rikkoontuneella paatillaan puolihalvaantuneena, neljä pitkää päivää syömättä ja juomatta. Vene matkasi peräti 3000 kilometriä tuona aikana. Vertailuna matka Helsingistä maan pohjoisimpaan kärkeen Utsjoelle linnuntietä on 1088 km. Paikka, josta vene lopulta löydettiin, oli kirjaimellisesti keskellä ei-mitään, sillä joka puolella horisontissa oli vain merta. Etelään mennessä vastaan olisi tullut Etelämanner, toisaalla Madagascarin saaristo tai Australia.

Ranskalainen kalastusalus Osiris ehti onnettomuusveneelle ensimmäisenä. Pelastusoperaatio päättyi haaveritta Intian valtamerellä, kun Abhilash löydettiin edelleen tajuissaan punkasta makaamasta. Tilanne oli kuitenkin sangen vaarallinen, sillä uusi myrsky tai suuri aallokko olisi voinut nielaista vapaana kelluvan veneen milloin tahansa pinnan alle. Katkennut masto oli myös edelleen uhkana, sillä se olisi rajusti liikkuessaan voinut vaurioittaa veneen runkoa tai pohjaa.

Maailmanympäripurjehduksen haasteet

2018 Golden Globe Racen yksin suoritettavaan maailmanympäripurjehdukseen osallistui vain seitsemäntoista venekuntaa. Kisaajista lopetti leikin kesken lähes puolet. Hyväksyttyyn suoritukseen vaadittiin vähintään 200 päivää merellä.

Kuka tahansa ei voi lähteä näin rankkoihin koitoksiin mukaan, vaan kilpailuun pääse vain kutsusta. Golden Globe on ympäripurjehduskilpailuista kaikkein haasteellisimpia, sillä se suoritetaan perinteisiä menetelmiä hyödyntäen.

Tämä tarkoittaa, että modernia teknologiaa, kuten GPS-navigointia ei saa käyttää. Suunnistuksen tulee tapahtua tähtien, sekstantin ja tavallisten merikarttojen avulla. Toki hätätilanteita varten muun muassa satelliittipuhelin ja GPS-paikannin ovat varalla mukana, mutta niiden käyttäminen samalla merkitsee kilpailussa hylätyksi tulemista.