Menu

Miljardöörien luksusjahdit syynissä

Luksusjahti on rikkaiden yksi näkyvimpiä statussymboleita. Huvipursi yhdistetään automaattisesti varakkuuteen ja vapaaseen elämäntyyliin. Ensimmäiset luksusveneet tulivat markkinoille 1900-luvun alussa, jolloin rikastuneet halusivat erottautua massasta. Tuolloin alettiin rakentaa yksityiskäyttöön mittojen mukaan tehtyjä huviveneitä.

Miljardöörien suosimat tyypilliset luksusjahdit maksavat vähintään 100-200 miljoonaa dollaria. Vaikka laivan arvo saattaa pitää pintansa esimerkiksi autoa paremmin, uutta ostajaa on usein lähes mahdotonta löytää korkeasta hintalapusta johtuen.

Varsinainen luksusveneiden moderni buumi alkoi 90-luvulla ja on vain kiihtynyt siitä viimeisen parin vuosikymmenen aikana. Nykyään miljardöörit suorastaan kilpailevat siitä, kenellä on suurin tai kallein paatti. Esittelemme alla hulppeimpia jahteja, joita markkinoilta löytyy.

Streets of Monaco

Monaco on tunnettu rikkaiden ja kuuluisien asuinpaikkana. Streets of Monaco -huvijahti on ottanut innoituksensa Monacon nähtävyyksistä. Kaupungin tärkeimmät turistikohteet, kuten Monte Carlon kasino ja Hotel de Paris ovat miniatyyrisinä replikoina jahdin sisuksissa.

Peräti 150-metrinen alus on kuin kelluva kaupunki. Sieltä löytyy myös oma go-kart-rata. Jahdin sisustan on suunnitellut osuvasti nimetty “Filthy Rich Boaters” (“Ökyilevän rikkaat veneilijät”). Tätä luksusjahtia ryhdyttiin suunnittelemaan vuonna 2011 ja vasta nyt se on päässyt rakennusvaiheeseen.

Yksityiskohtia

  • Luksussviitti kattaa kolme kerrosta ja sillä on oma hissi
  • Täydelliset työ- ja vapaa-ajan tilat
  • Pienoisvesiputous
  • Go-kart-rata autoineen
  • Vedenalaisia näkymiä tarjoava kahvila
  • Helikopterin laskeutumisalusta
  • Oma sukellusvene

Arvioitu hinta: 1,1 miljardia dollaria

Purjejahti A

Andrey Melnichenko kuuluu pieneen venäläismiljardöörien joukkoon ja on tehnyt omaisuutensa kemianteollisuudessa. Hän rakennutti rikkauksillaan ainutlaatuisen purjelaivan, jonka vertaista ei ole vielä nähty. Maailman suurimman purjelaivan nimeksi on annettu yksinkertaisesti Purjejahti A, mutta sen työnimenä oli White Pearl (“Valkoinen helmi”).

Tämä purjealus hämmästyttää suuruudellaan. Pelkästään purjemastot yltävät kukin yli 100 metrin korkeuteen. Alus on 143 metriä pitkä ja 25 metriä leveä. Matkustajapaikkoja on noin sata, reilun viidenkymmenen hengen miehistön lisäksi.

Melnichenko oli poikkeuksellisesti itse osallistunut aluksen suunnitteluun. Aluksesta löytyy muun muassa matkustajien ihailtavaksi lasipohja. Johtuen suuresta mittakaavasta, monia teknisiä ratkaisuja jouduttiin kehittämään isolla rahalla puhtaalta pöydältä. Näitä tekniikoita tullaan todennäköisesti käyttämään myös muiden alusten rakentamiseen.

Hinta: 400 miljoonaa euroa