Menu

Purjehduksen jännittävimmät tositarinat

Vesille pääsee turvallisesti myös kirjojen muodossa, jos omat rahkeet tai rohkeus eivät riitä kaikkein haastavimpiin koitoksiin. Keräsimme mielenkiintoisimmat ja jännittävimmät purjehtimiseen liittyvät kirjat, jotka kertovat tositapahtumista tai ne ovat muutoin innoituksen lähteenä.

Fastnet, Force 10: The Deadliest Storm in the History of Modern Sailing

John Rousmanieren “Fastnet, Force 10” kertoo vuonna 1979 käydystä 600-mailin pituisesta kohtalokkaasta purjehduskilpailusta Irlannin rannikolla. Force 10 -termi viittaa tuulen äärimmäiseen kovuuteen. Tuolloin myrskyssä kuoli 15 kokenutta purjehtijaa onnettomuudessa, jota muistellaan vielä tänäkin päivänä. Kirja käy läpi kilpailun tapahtumia sykähdyttävällä ja mukaansatempaavalla tavalla.

Tarina alkaa leppoisalla säällä, joka kuitenkin kääntyy pian hirvittäväksi myrskyksi. Ennalta annetut sääennusteet eivät pitäneet lainkaan paikkansa ja näin katastrofin ainekset olivat kasassa. Kaiken kaikkiaan kisassa upposi viisi purjevenettä, 2500 purjehtijaa ajelehti myrskyn keskellä ja suurin osa kisaajista joutui keskeyttämään ennen kuin koitos oli päässyt edes kunnolla vauhtiin.

500 Days Around the World on a 12-Foot Yacht

500 päivässä maailman ympäri kolmimetrisellä veneellä – tästä kertoo Serge Testan tositapahtumiin perustuva kirja. Testa kirjoitti omista kokemuksistaan hauskan teoksen, jossa käydään läpi kuinka hän rakensi oman pienen purjeveneen nimeltä “Acroch”, sekä se miten matka suurilla vesillä luontui.

Testa pääsi Guinnesin ennätysten kirjaan, purjehdittuaan yksin maailman ympäri. Kirja kuvailee mitä haasteita ja elämyksiä matkan aikana tuli vastaan. Myrskyt, kohtaamiset meren elävien kanssa ja läheltä-piti-tilanteet pitävät lukijan taatusti otteessaan.

The Proving Ground

Nykyään Wall Street Journalin toimittajana työskentelevän Bruce Knechtin “The Proving Ground” kertoo Australialaisesta purjehduskilpailusta nimeltään Hobart Race. 630 mailia pitkä reitti kulkee läpi vaarallisten vesien Bass Straitista Tasmaniaan ja paikoissa, jonne vain kokeneimmilla veneilijöillä on asiaa. Kilpailun vaarallisuus on myös yksi sen suuria viehätyksiä.

Kirjan tapahtumat kuvaavat vuoden 1998 kohtalokasta kilpailua, jossa 115 kilpailuveneestä vain 43 pääsi lopulta maaliin asti. Hurrikaani pyyhki kilpailureitin yli, jättäen jälkeensä tuhoutuneita veneitä ja pelastettavia veneilijöitä kellumaan merelle. Kilpailussa oli mukana myös useita kuuluisuuksia, kuten Oraclen perustaja, miljardööri Larry Ellison ja australialainen mediamoguli Lachlan Murdoch.