Menu

Purjehdusaiheiset klassikkoelokuvat

Kon-Tiki

Kon-Tikiä, vuodelta 1947, pidetään yhtenä parhaista purjehdusaiheisista dokumenttielokuvista. Se kertoo balsaveneellä Tyynen valtameren ylittäneestä viiden hengen joukkiosta, jota johti norjalainen Thor Heyerdahl.

Vuonna 2012, klassikko Kon-Tiki sai uusintafilmauksen dramatisoidussa versiossa. Uusintafilmauksen on tuottanut muun muassa Naked Lunch ja Viimeinen Keisari -elokuvista tunnettu Jeremy Thomas.

Heyerdahl ei ollut perinteinen sankaripurjehtija, vaan elokuvassa hänet esitetään hieman naivina, uhkarohkeana ja itsepäisenä aloittelijana, joka ei osaa edes uida. Idea hurjalle merimatkalle lähti antiikin tarinoista, joiden mukaan suuri valtameri kyettiin ylittämään sangen alkeellisilla välineillä menestyksekkäästi.

Elokuva ei lähdemateriaaliin pohjautuen esitä suurta draaman kaarta, sillä matka tehtiin onnistuneesti. Viiden miehen välinen henkilökemia pienellä purtilolla nousee näin tarinan keskiöön.

Pelastusvene

Alfred Hitchcockin Pelastusvene (Lifeboat), vuodelta 1944 on hänen ensimmäisiä minimalistisia elokuviaan. Vaikka kyseessä on legendaarisen ohjaajan vähemmän tunnettuja töitä, sitä pidetään hänen elokuvauransa yhtenä tärkeimmistä merkkipaaluista.

Pelastusveneen tapahtumat sijoittuvat Toisen maailmansodan aikoihin. Taistelun tiimellyksessä sotalaiva ja saksalainen sukellusvene U-Boat upottivat toisensa. Laivasta pelastuneet jäivät merelle kellumaan. Draama alkaa, kun vedestä pelastetaan saksalainen mies ja joukko ei pääse yhteisymmärrykseen mitä asialle tulisi tehdä.

Tarinan kerronta on Hitchcockille tyypillisesti yllätyksellinen ja kameratyö taiturimaista, ottaen myös huomioon ajankohdan, jolloin filmi on kuvattu. Erikoisuutena, tässä elokuvassa ei ole juuri lainkaan taustamusiikkia. Tämä kuitenkin sopii tunnelmaan täydellisesti.

Afrikan kuningatar

Afrikan kuningatar (The African Queen) on eräs Humphrey Bogartin ja Katherine Hepburnin tunnetuimpia elokuvia. Vuonna 1951 julkaistu seikkailuelokuva sijoittuu Afrikan viidakkoihin ja ensimmäisen maailmansodan keskelle. Bogart näyttelee merillä karaistunutta ja juoppoa jokilaivan kapteenia. Vastanäyttelijä Hepburn on tätä vastoin roolissaan siveellinen vanhapiika ja tiukkapipoinen lähetyssaarnaaja. Romanttisen seikkailuelokuvan ainekset ovat näin kasassa.

Kyseessä on pohjimmiltaan hauska elokuva, vaikka taustalla jyllääkin sota. Herran sanan levittäminen jää kylässä kesken, saksalaisten hyökättyä ja tuhoten kaiken. Paikalle osuu Afrikan kuningatar -niminen jokilaiva ja sen rujonletkeä kapteeni.

Elokuva on kiinnostava myös valkokankaan ulkopuolella. Hepburn kirjoitti sen tekemisestä kirjan, jossa paljastuu, kuinka ohjaaja John Huston ja Humphrey Bogart juopottelivat kuvauspaikoilla. Liuta muitakin ongelmia riivasi elokuvantekoa. Lopputulos on kuitenkin todellinen klassikko.