Menu

Purjehdusoppaat

Purjeveneen käsittely ja purjehtiminen vaativat hieman opiskelua, ennen kuin vesille voi lähteä. Purjehduskursseilla veneilyseurassa saa tarvittavat perustaidot ja oppimateriaalin, joilla pääsee alkuun. Näiden tietojen lisäksi kannattaa omaa tietämystään laajentaa kokeneiden purjehtijoiden vinkeillä ja viisauksilla. Ohessa on esitelty alan tärkeimpiä suomenkielisiä purjehdusoppaita, jotka sopivat aloittelijoille ja joista kokenutkin vesillä liikkuja saa taatusti jotain uutta irti.

Purjehdustaidot

Purjehdusharrastusta vasta aloittavan kannattaa tutustua Royal Yatch Association -organisaation nyt suomeksi käännettyyn opukseen “Purjehdustaidot”. Kirjan on suomentanut ja julkaissut Suomen Purjehdus ja Veneily ry.

Tässä kirjassa on esitelty kaikki tuoreen purjehtijan tarvitsemat perustaidot, joilla pärjää yksin, ystäväporukalla tai esimerkiksi perheen ja lasten kanssa selvillä ja tutuilla vesillä. Kirjan kuvitukseen on paneuduttu erityisen hyvin, sillä lähes kaikki veneilyn osa-alueet on varustettu selkeillä valokuvilla. Kirjaa voi käyttää myös kurssikirjana ja kattavana tietokirjana, josta haluamansa tiedon löytää nopeasti.

Alkuperäisen teoksen nimi: Yacht Sailing Techniques

Kirjoittaja: Jeremy Evans

Toimittanut: Mirja Rosenberg

Suomennus: Mirja Kytökari

Julkaistu: 2017

Sisältöä

 • Vesille lähtö ja rantautuminen
 • Ankkurointi vesillä ollessa
 • Navigointi ja kartanluku
 • Turvallinen purjehtiminen ja hätätilanteet
 • Veneen eri osat ja niiden käyttö

Purjehdus Suomessa

Suomalaisille huvipurjehtijoille tarkoitettu “Purjehdus Suomessa” kattaa kaikki perusasiat ensimmäisiä purjehdusreissujaan aloittelevalle. Tästä kirjasta löytyy vinkkejä onnistuneeseen lomapurjehtimiseen usealta eri kantilta.

Kirjoittaja: Yrjö Klippi

Julkaistu: 2014

Käsiteltyjä aiheita

 • Veneilyreitit niin järvissä, joissa kuin merellä
 • Aloittelevan purjehtijan vinkit
 • Minkälainen vene sopii juuri minulle
 • Kiinnostavimmat purjehdusreitit eri puolella Suomea
 • Purjehtimisen perusasiat purjeen säädöstä veneen ohjaamiseen ja purjehdusetikettiin
 • Matkailuvinkkejä veneilijän näkökulmasta

Veneilijän käsikirja

Kokonaisvaltainen Veneilijän käsikirja kannattaa ottaa mukaan menoon, sillä siitä löytyy kaikki tarvittava perustietous yksistä kansista. Aloitteleva veneilijä hyötyy kirjan selkeistä oppaista niin veneen käsittelyyn kuin itse veneilyyn.

Kokeneille veneilijöille tarjolla on tarkempia ohjeita. Esitelty on muun muassa kaikki tärkeimmät solmut ja niiden selkeästi kuvitetut teko-ohjeet. Lisäksi käydään läpi kiinnostavimpia venereittejä sekä avomerellä, että Suomen kauneimmissa saaristoissa. Kilpapurjehduksesta kiinnostuneille on tarjolla vinkkejä siihen, miten harrastuksen alkuun pääsee parhaiten. Veneilijän käsikirjan ovat kirjoittaneet yhdessä tunnetut veneilijät Yrjö Klippi, Pyry Klippi ja Juha Aromaa.