Menu

Ruotsinlaivojen arki kulissien takana

Ruotsinlaivoilla tunnetusti juhlitaan olan takaa. Lyhyet risteilyt Tukholman suuntaan ovat usein pikainen irtiotto arjesta niin nuorisolle, kuin paatuneelle bilekansallekin. Laivan käytävillä ja hyteissä, yökerhon uumenissa tai laivakasinon pelipöydissä käytöstavat ja maltillinen viinankäyttö unohtuvat usein hauskanpidon ottaessa vallan.

Jonkun pitää kuitenkin siivota sotkut, usein krapulaisen aamun jälkeen. Ruotsinlaivan entinen laivasiivoja on paljastanut kuinka karua työ voi pahimmillaan olla ja toisaalta mitä kaikkea laivassa voi tapahtua kulissien takana. Huolimatta hurjista olosuhteista itse laivasiivoojilla on ehdoton kielto alkoholin nauttimiseen laivalla, myös työajan ulkopuolella. Tällä varmistetaan, että mahdollisten hätätilanteiden sattuessa ylimääräistä henkilöstöä on täysissä voimin auttamassa ja ihmisiä ohjaamassa oikeisiin paikkoihin.

Palkkaus huonoa ja työajat lyhyet

Laivasiivoojiksi palkataan usein nuoria, vähän koulutettuja tai opiskelijoita kesäksi. Toinen suuri työllistetty ryhmä ovat kasvavasti maahanmuuttajat, jotka paikkaavat kesäsesonkien työpulaa. Erityisen paljon laivasiivoojina työskentelee Aasiasta ja Afrikasta Suomeen muuttaneita tai täällä väliaikaisesti asuvia.

Kuukausipalkka laivasiivoojilla ei päätä huimaa, mutta toisaalta varsinaista työaikaa on lyhyimmillään vain kolme tuntia päivässä. Muina aikoina hytit ovat käytössä. Tätä voi verrata hyvin hotellihuoneiden siivoamiseen.

Työntekijöiden puute johtaa usein siihen, että yhden hytin siivoamiseen jää vain pieni hetki aikaa. Tällöin vain näkyvimmät liat ja tahrat ehditään poistaa ja esimerkiksi vessojen siivous ja puunaaminen jää hälyttävän usein pintapuoliseksi sutaisuksi.

Laivayhtiöt ovat tehostaneet lisäksi toimintaansa, niin että satamassa ollaan vain pieni tovi. Tästä syystä hyttien siivoaminen etenee nykyään pitkälti tarkalla minuutiaikataululla ja hoidetaan yhteisvoimin. Tämä tarkoittaa, että samassa hytissä yksi siivooja petaa sängyn, toinen kerää roskat ja imuroi maton, kolmannen puunatessa vessan puhtaaksi.

Matkustajissa on eroja

Vaikka voisi toisin luulla, kesäisin laivoilla on rauhallisinta. Tällöin ruotsinlaivoja kansoittavat lähinnä perheet ja parit, jotka ovat menossa lomanviettoon. Hurjaa juhlimista on enää harvoin ja yleensä se keskittyy suurempiin kimppamatkoihin. Talvisin laivoille lähdetään juuri niiden itsensä takia ja maissa Turun tai Tukholman puolella ei välttämättä käydä lainkaan. Ruotsinlaivoista Silja Line on profiloitunut perheiden käyttöön ja perinteiseen lomamatkailuun, kun taas Viking Linen matkustajakunta on usein nuorempaa ja sotkuisempaa.