Menu

Veneiden vuokraaminen kasvussa

Purjehtiminen on hieno, mutta sangen tyyris harrastus. Hienot purjeveneet, joissa voi yöpyä pidempään ja jotka kestävät isojakin tyrskyjä, voivat maksaa kymmeniä tai satoja tuhansia euroja. Luksuspaatteihin voi kuitenkin päästä käsiksi halvemmalla, jos vuokraa sellaisen vain lyhyeksi aikaa.

Airbnb on kasvanut huippusuosituksi tavaksi vuokrata yksityishenkilöiden omistamia asuintiloja tarpeen mukaan, usein erittäin edullisesti. Nyt Suomessa on toteutettu vastaava veneiden vuokraussivusto Skipperi, jonka kautta löytyy jo satoja upeita yksityispaatteja vuokrattavaksi.

Veneiden vuokrahinnat voivat toki edelleen olla päivää kohden suolaiset, mutta verrattuna kalliimman paatin ostohintaan ja muihin kuluihin, joita sellaisen omistaminen eittämättä teettää, vuokraukseen käytetty summa on edelleen varsin kohtuullinen. Purjehtiminen ja vesillä lomailu koetaan myös luksukseksi, joten laadusta ollaan valmiita maksamaan.

Veneiden ”airbnb” laajenemassa ulkomaille

Skipperillä on jo reilut 5000 rekisteröitynyttä käyttäjää ja nelisensataa venettä. Kävijämäärä ja kiinnostus on ollut tasaisessa kasvussa. Suomen vesien lisäksi veneitä on saatavilla Ruotsissa ja Kroatiassa.

Omistaja kertoo, että tarkoituksena on laajentaa toimintaa myös muualle Eurooppaan. Kysyntää varmasti on ja esimerkiksi Välimerellä virallinen veneilykausi on Suomen piskuista kesää huomattavasti pidempi ja veneenpitokustannukset paikoin myös halvemmat.

Veneen vuokraus käytännössä

Hotellihuone, asunto tai esimerkiksi auto ovat kaikki kohtuullisen suoraviivaisia vuokrata. Jos vakuudet ovat kunnossa ja henkilö vaikuttaa luotettavalta, kaupat voi lyhyissä sopimussuhteissa usein tehdä netin välityksellä tai puhelinsoitolla muutamassa minuutissa.

Veneily poikkeaa siltä osin, että jokainen vene on oma yksilönsä, joka käyttäytyy hieman eri tavalla samoissa olosuhteissa. Samoin vesillä liikkumisen säännöt tulee olla selvät. On aivan eri asia lähteä soutuveneellä tai pienellä perämoottoriveneellä laineille, kuin isolla purjealuksella tai luksusjahdilla.

Ylläolevista syistä, edelleen esimerkiksi purjeveneen vuokraus ja kauppojen sopiminen tehdään kasvokkain. Näin veneen osat ja turva-asiat saa käytyä perusteellisesti läpi ja samalla saa varmistettua, että vuokraaja tietää mitä tekee.

Toisaalta harva maakrapu tai täysi untuvikko lähtisi edes laittamaan rahaa kulkuvälineeseen, jota ei osaa kunnolla ohjata. Loppukädessä airbnb-tyyppinen arvostelujärjestelmä karsii ei-toivotut tapaukset pois kumminkin päin. Sekä veneen että sen vuokranneen henkilön toiminnan voi jälkikäteen arvostella, mikä kannustaa reiluun peliin.