Menu

Veneiden yhteisomistajuus on kasvava trendi

Kiinnostus purjehtimiseen ja vesillä liikkumiseen on ollut kasvussa kesien pidentyessä ja näin veneilykauden ulottuessa pidemmälle syksyyn ja entistä aiemmin kevääseen. Veneily ja purjehtiminen ovat kuitenkin kohtuullisen kalliita harrastuksia aloittaa täysin puhtaalta pöydältä. Halvinkin käytetty purjevene maksaa useita tuhansia euroja, minkä lisäksi joutuu panostamaan usein kunnostukseen, veneilykursseihin, välineisiin, vakuutuksiin ja talvisäilytykseen.

Harrastajat ovat viime vuosina päättäneet enenevissä määrin liittoutua kimppaan ja ostaa purjeveneen tai huvijahdin yhteiseen käyttöön. Veneen käyttämisestä, huollosta ja muista käytännön asioista sovitaan ennen jokaisen veneilykauden alkua. Näin kukin osakas pääsee vesille, mutta kustannukset saa puolitettua tai pilkottua tätäkin pienemmäksi, jos omistajia on useampia. Tätä mallia voi verrata hyvin lomaosakkeisiin, jossa mökin tai rantahuvilan käyttöoikeus jaetaan usean eri perheen kesken.

Kimppavene vapauttaa nauttimaan kesällä monin tavoin

Vaikka veneen joutuukin jakamaan ja se saattaa tuntua vähemmän “omalta”, hyviä puolia on rahan säästämisen lisäksi useita muita. Kimpassa ostettu vene tutustuttaa samankaltaisiin veneilystä tai purjehtimisesta innostuneisiin ihmisiin, veneilyvinkkejä saa vaihdettua, ja jos veneessä on jotain ongelmia, niistä saa heti tiedon.

Rajattu käyttöaika antaa aikaa myös muunlaisiin kesäharrastuksiin ja lomailuun. Täysin oman veneen kanssa saattaa tulla tunne, että venettä täytyy käyttää mahdollisimman paljon, etteivät siihen upotetut rahat mene hukkaan. Kimppavene on tätä vastoin mukava lisä kesään, koska sen käyttämisestä ei tarvitse ottaa niin suurta stressiä.

Onnistunut veneen yhteisomistajuus vaatii sovitut pelisäännöt

Venettä ostaessa kimppaan, kaikesta on syytä olla mustaa valkoisella: itse kauppa, veneen huolto, siivous ja säilytys. Näin riitatilanteiden tai epäselvyyksien ilmetessä on selkeä tieto siitä, miten tulee toimia.

Suosituin ja samalla suositeltu sopimusmuoto on määräaikainen omistajuus. Tällaisen voi sopia esimerkiksi muutamaksi vuodeksi, jonka jälkeen tilannetta voidaan katsoa uudestaan. Näin jokaisella on mahdollisuus halutessaan lunastaa vene kokonaan itselleen tai luopua sen käytöstä kitkatta.

Parhaaseen lopputulokseen pääsee, jos tuntee toiset omistajat jo entuudestaan ja voi heihin luottaa. Vaihtoehtoisesti luotettavaksi tiedettyjä veneilijöitä voi löytää veneilyseuroista. Tätä kautta myös potentiaalisia kimppaveneilijöitä löytää nopeimmin.

Tärkeitä sovittavia asioita on:

  • Veneilyvarusteet ja niiden huolto
  • Veneen kotisatama
  • Talvisäilytys
  • Veneen huolto
  • Purjehdusajankohdista päättäminen